BADANIA

Wykonujemy badania na obecność candidy i pasożytów. Badamy florę bakteryjną, nietolerancje pokarmowe, markery stanu zapalnego jelit oraz przerost bakteryjny SIBO (wodorowy test oddechowy).

Small Intestin Bacterial Overgrowth – Jest to przerost do jelita cienkiego naturalnej flory jelitowej, która powinna występować w jelicie grubym. Ponieważ bakterie te trawiąc resztki pokarmowe wydzielają najczęściej wodór, który przenika do krwi, a potem jest wydalany z powietrzem, można poprzez ilość wydychanego wodoru określić poziom przerostu flory jelita cienkiego.

Pacjent nabiera wdech – zatrzymuje powietrze na około 15 sekund a następnie wydycha je do ustnika. Na początku wykonuje się pomiar testowy, a następnie pacjent spożywa odpowiedni cukier – laktozę, glukozę, fruktozę czy laktulozę. Po chwili pobiera się próbki powietrza wydychanego pacjenta – co 15 min. Badanie trwa od 60 do 120min. W tym czasie ocenia się stężenie wodoru w wydychanym powietrzu.

Cztery tygodnie przed badaniem:

  • Nie przyjmować antybiotyków
  • Nie należy poddawać się kolonoskopii
  • Nie należy poddawać się fluoroskopii
  • lleostomia (z wyjątkiem diagnozy przerostu bakteryjnego)

Tydzień przed badaniem:

  • Nie przyjmować środków zagęszczających ani rozluźniających stolec
  • Nie przyjmować witamin ani suplementów zawierających fruktozę jako środek aromatyzujący albo laktozę jako wypełniacz
  • Nie przyjmować suplementów błonnika, Immodium ani Pepto Bismolu
  • Unikać przyjmowania prebiotyków i probiotyków
  • Unikać przyjmowania inhibitorów pompy protonowej i antagonistów receptora H2.

Trzy dni przed badaniem:

Na trzy dni przed badaniem pacjent powinien zastosować poniższą dietę*. Jeśli pacjent nie ma pewności czy dany produkt jest dozwolony, należy powstrzymać się od jego spożywania, aby uniknąć ewentualnego wpływu na wyniki badania.

Produkty niedozwolone:

  • Ziarna zbóż i przetwory zbożowe
  • Mleko i produkty mleczne
  • Owoce i przetwory owocowe
  • Produkty bezcukrowe, keczup, miód, musztarda itp.
  • Marynowane lub kiszone warzywa
  • Orzechy, nasiona i rośliny strączkowe
  • Wszystkie produkty zawierające syrop kukurydziany i wysokiej zawartości fruktozy
  • Warzywa
  • Piwo

Przykładowe produkty dozwolone:

  • Pieczony lub grillowany kurczak, indyk lub ryba z małą ilością soli
  • Biały ryż gotowany na parze
  • Jajka
  • Woda

*Zaleca się stosowanie powyższej diety przez co najmniej 24 godziny. W przypadku pacjentów cierpiących na zaparcie zaleca się dietę trwającą dwa lub trzy dni, ponieważ przejście pokarmu przez jelito jest spowolnione.

12 godzin przed badaniem:

  • Nie przyjmować żadnych pokarmów na co najmniej 12 godzin przed badaniem.
  • Ostatni posiłek (niezbyt obfity, nie zawierający błonnika).
  • Pić tylko niegazowaną wodę.
  • W dniu badania nie przyjmować lekarstw.

Zabrać ze sobą na badanie wszystkie przepisane przez lekarza produkty lecznicze. UWAGA: Jeśli pacjent jest diabetykiem i przyjmuje odpowiednie lekarstwa albo cierpi na chorobę, na którą może mieć wpływ zastosowana dieta lub nieprzyjmowanie pokarmów, należy skonsultować się z lekarzem.

W dniu badania:

  • Nie palić
  • Nie żuć gumy ani cukierków
  • Nie wykonywać ćwiczeń gimnastycznych.

Na dwie godziny przed rozpoczęciem testu można umyć zęby. Nie używać kleju do protez zębowych.

Stwierdzona albo podejrzewana dziedziczna nietolerancja fruktozy (przeciwwskazanie dla testu na tolerancję fruktozy, testu na tolerancję sorbitolu) oraz stwierdzona alb podejrzewana (posiłkowa) hipoglikemia.

Badanie nietolerancji pokarmowej IgG zależnej to jedna z najpopularniejszych badań wykrycia nietolerancji na dany produkt pokarmowy.

Nietolerancja pokarmowa jest odpowiedzialna za szereg schorzeń przewlekłych, a jej obserwacja jest utrudniona z racji opóźnionej reakcji organizmu na spożywane antygeny pokarmowe.

Laboratoryjne badania markerów jelitowych wykonywane są z kału.

Badania wykonywane z kału:

  • Kalprotektyna
  • Zonulina
  • pasożyty

Kandydoza nazywana grzybicą układu pokarmowego czy drożdżycą wywołana jest przez grzyby z rodzaju Candida (szczególnie Candida albicans). Niewielka ich ilość jest obecna w naszym organizmie i nie powoduje żadnych konsekwencji dla zdrowia, ale zaburzenia składu flory bakteryjnej jelita grubego wynikające z antybiotykoterapii lub złej diety może być zagrożeniem dla organizmu. Wytwarzane przez grzyby neurotoksyny zatruwają organizm, atakując i uszkadzając serce, płuca, a nawet mózg.

Nadmiar candidy w organizmie może powodować:

  • stany depresyjne
  • alergie
  • refluks żołądkowo-przełykowy
  • zespół jelita drażliwego
  • grzybice paznokci,
  • skóry czy nawet pochwy

Objawy kandydozy

  • sennością
  • przemęczeniem
  • brakiem koncentracji
  • częstymi bólami brzucha, którym towarzyszy biegunka lub wzdęcia
  • infekcją dróg oddechowych, moczowych czy narządów płciowych będące wynikiem obniżonej odporności
  • osoby cierpiące na grzybicę przewodu pokarmowego odczuwają zwiększoną ochotą na słodycze

Badanie to pozwala ocenić stan jelit oraz możliwość dostosowania terapii do potrzeb pacjenta. W zależności od pakietu, badanie może ocenić jakość i ilość składu mikroflory jelitowej (bakterii prozdrowotnych, grzybów, pleśni oraz bakterii odżywiających jelita). Wykonując badanie można ocenić obecność pasożytów, stan zapalny jelit, czy dobrać odpowiednie leczenie i probiotyki dla uzupełnienia flory bakteryjnej.

Jak wygląda badanie?

Aby wykonać badanie, pacjent otrzymuje pojemnik na kał wraz z instrukcja jak odpowiednio przygotować, pobrać i dostarczyć nam materiał. Materiał należy oddać do analizy do 24h od pobrania ostatniej próbki.

  • 2 tygodnie wcześniej należy stosować zwyczajową dietę- nie wprowadzaj modyfikacji dietetycznej. Nie zażywaj antybiotyków, leków przeciwpasożytniczych, leków przeciwgorączkowych. Nie korzystaj z badań z użyciem środków kontrastowych.
  • 1 tydzień wcześniej nie zażywaj probiotyków
  • 1 dzień wcześniej włóż wkłady chłodzące do zamrażarki

Valida- mikroflora jelitowa:

  • Kompleksowa analiza składu bakteryjnego: 19 lub więcej szczepów
  •  Badanie mykologiczne: Candida albicans, Candida non-albicans, grzyby pleśniowe
  •  pH kału
  •  Szczegółowy wynik z interpretacją i zaleceniami

Valida- mikroflora jelitowa plus:

  • Kompleksowa analiza składu bakteryjnego: 19 lub więcej szczepów
  • Badanie mykologiczne: Candida albicans, Candida non-albicans, grzyby pleśniowe
  • pH kału
  • Bakterie uszczelniające i odżywiające nabłonek jelita
  • Kalprotektyna – stan zapalny jelit
  • Pasożyty
  • Szczegółowy wynik z interpretacją i zaleceniami